HISTORIA

1891-2020


Ensimmäinen Jääpallo- eli bandyottelu pidettiin Englannin ja Hollannin välillä vuonna 1891. Jääpallo oli koko keski-Euroopan laji, mutta epävarmat talvet ja kanadalainen jääkiekko syrjäyttivät jääpallon. Kuitenkin Venäjä ja pohjoismaat ovat pelanneet lajia aina tähän aikakauteen asti, ja varmasti myös tulevaisuudessa. Monet maat ovat palanneet kansainvälisen jääpalloliiton jäseniksi, joten toivomme jääpallon hitaasti, mutta varmasti laajenevan.

Pohjolaan jääpallo tuli ensimmäisenä Ruotsiin, ja siellä Tukholmaan talvella 1895-96. Aluksi jääpallo oli vain Tukholman ylimyspiirin peli. Alussa pelivälineenä oli joko kumipallo, tai puukiekko. Nopeasti todettiin, että pallo on oikea väline lajiin, ja 1905 määrättiin pallo pelivälineeksi. Tämä oli ratkaiseva päätös - näin jääpallo erottui selkeäsi jääkiekosta.

Pietarilaisjoukkueet tulivat jääpalloon mukaan aivan 1900-luvun alussa. Historian kirjoissa on että S:t Petersburger Eislaufverein kävi talvella 1907 kiertueella Saksassa. Ainakin tiedot löytyy että he voittivat suurin maaliluvuin Leipzigin, ja Berliinin joukkueet.

Helsingissä nähtiin eräänlaista kiekkopeliä jo 1800-luvun lopulla. Pohjois-sataman jäällä kokeiltiin jääpalloa jo 1902. Väitetään myös, että jo 1896 olisi Viipurissa pelattu jääpallon tapaista lajia.


Pohjoismaiden Jääpalloliitto

1909 perustettiin jopa Pohjoismaiden jääpalloliitto, mutta se ei kauaa ollut elinvoimainen.


1907-08 pelattiin ensimmäinen Suomen mestaruus

Suomen jääpalloilu syntyy idässä, eli Viipuri on paikka josta laji lähti leviämään ympäri Suomea. Kuten tuossa aikaisemmin mainittiin, oli Viipurissa jääpallon tapaista lajia harrastettu jo ennen ensimmäistä Suomen mestaruutta noin 11 vuotta. 

1907 uskaltauduttiin Helsingin Hockey-klubin varassa ryhtyä suureen yritykseen: kutsua vuoden 1907 maaliskuussa Helsingissä pidettäviin talviurheilujuhliin vieraiksi jääpallojoukkueet Ruotsista ja Venäjältä. Ruotsista turnaukseen osallistui Uppsalan IFK, ja Venäjältä Jusupovit.

  • Polyteknikot - Helsingin Hockeyklubi         10 - 2
  • Uppsalan IFK - Jusupovit                              5 - 3
  • Uppsalan IFK - Polyteknikot                         12 - 1
  • Venäläiset eivät enää suostuneet ottelemaan suomalaisia vastaan.

Näitä talvikisoja voidaan pitää suomalaisen jääpallon alkusysäyksenä. Näin ollen 1907-08 Suomen mestaruudesta ilmoittautui pelaamaan 4 rohkeaa seuraa: 

  • Polyteknikkojen Urheiluseura
  • Unitas
  • Helsingin IFK
  • Viipurin Hockeyklubi

Suomen mestaruuksia on jaettu sotavuosia lukuunottamatta aina tähän päivään asti 110 kertaa. kaudella 2020-21 jaetaan siis 111:ta - Mestaruus.