HIFK HANKKI OHJELMISTORATKAISUN

06.10.2020

HIFK-Bandy on hankkinut huhtikuussa itselleen seuraaviksi vuosiksi Sideline Sportsin XPS Network-ohjelmiston.


Useat ohjelmistot, joita olemme kokeilleet - eivät ole toimineet halutulla tavalla.


HIFK:n Valmentaja Juha Laitinen kommentoi BandyliigaToimitukselle hankintaa seuraavasti: 

Olemme vuosikausia HIFK-Bandyn valmennustiimin kanssa käyttäneet erilaisia pelinanalysointiohjelmia. Monet niistä eivät kuitenkaan ole olleet sellaisia, että ohjelmien käyttöön käytetty ajan hyötysuhde olisi ollut valmentamisen hektisyyteen rauhaa tuova tekijä, vaan aikaa on kulunut hukkaan erilaisiin teknisiin ongelmiin ja ohjelmien hitauteen.


Olemme myös haaveilleet digitaalisesta alustasta, johon saataisiin liitettyä kaikki valmentamiseen liittyvä aineisto koko joukkueen ja yksittäisen pelaajan tasolla. Käytännössä olemme halunneet työkalun, johon liitetään esimerkiksi pelaajien testitulokset, sekä niiden seuranta ja uudet henkilökohtaiset tavoiteosa-alueet, harjoitusohjelmat, videoklipit, levon-ja palautumisen seuranta, seuran sisäinen tiedotus, jääharjoitusten trillit jne., sekä myös vastustajajoukkueiden analysointi videoklippipankkeineen.


Hämmästys oli suuri, kun tutustuimme XPS-järjestelmään, sen meille järjestetyssä esittelytilaisuudessa. Tätä samaa problematiikkaa ovat eri lajien valmentajat ympäri maailmaa pohtineet ja pyörää ei todellakaan tarvitse keksiä uudestaan. Sellainen on jo olemassa. 

Järjestelmä ei pelaa kenenkään puolesta yhtään peliä, mutta mahdollisuudet pelin ja harjoittelun analysointiin ovat samat kuin huippuseuroilla. Ja mikä hienointa, jokainen valmentaja itse asettaa omat parametrinsä, mitä pelistä haluaa seurata ja analysoida. Erot ohjelman käytössä tulevatkin valmentajan omasta kekseliäisyydestä ja siitä, miten osaa tiedon välittää pedagogisesti järkevästi pelaajille, mutta työkalu on sama.

Lopuksi Laitinen haluaa vielä erikseen kiittää HIFK-Bandy organisaation puolesta Aluehallintovirastoa, digitalisoinnin edistämisestä korona-viruksen aikana. 


BandyliigaToimituksen mukaan kyseistä ohjelmaa HIFK käyttää ensimmäisenä suomalaisena jääpalloseurana. Ruotsissa ohjelmaa käyttää useampi jääpalloseura, sekä tietojemme mukaan myös Ruotsin Jääpalloliitto.

Koronassa on paljon pahaa, mutta toisaalta se saa myös seurat miettimään uusia ratkaisuja. Välttämättä emme näe tätä BandyliigaToimituksessa mitenkään pahana, ja uskomme jääpallon kehittyvän vielä paljon..          Tällaisia järjestelmiä yhdistetään kun yhdistetään jo olemassa olevaan tietotaitoon - mikä on tulos?

Mielenkiinnolla kuulemme kauden aikana HIFK:n kommentteja, miten järjestelmä on toiminut.. Järjestelmän käyttäjiä: