KORONA PELAAJAN SILMIN

Rajoitukset, jotka jo lähes vuoden ajan ovat rajoittaneet ihmisten tekemisiä tavalla tai toisella, ovat vaikuttaneet vahvasti myös urheilutoimintaan. Miten jääpalloyhteisössä on sopeuduttu koronan tuomiin haasteisiin?


Koronapandemia on muuttanut jokaisen suomalaisen elämää. 

Tämä näkyy myös jääpallossa. Otteluita on pelattu ilman yleisöä ja otteluiden järjestelyissä on kiinnitetty erityisesti huomiota turvallisuuteen. Rajuimmin rajoitukset ovat valitettavasti vaikuttaneet juniorien harrastustoimintaan ja tämän takia lopputurnauksia ei tänä vuonna pelata lainkaan.

Jääpalloliitto teki pienen kyselykierroksen ympäri Suomea ja kysyivät Bandyliigan ja naisten SM-sarjan pelaajilta mitä mieltä he ovat vallitsevasta tilanteesta.

Akilleen kapteeni Rasmus Kettusesta. Miten koronapandemia on vaikuttanut joukkueen toimintaan?

- Kyllähän korona on vaikuttanut kaikkeen tekemiseen ja jouduimme esimerkiksi perumaan perinteisen valmistautumisleirimme Ruotsissa. Pikkuhiljaa alkaa olla vähän turtunut olo, vaikka koronan kanssa on oppinutkin elämään, sanoo Kettunen.

Myös kaikki muu elämä kulkee koronan ehdoilla.

Maajoukkueen monivuotinen luottopelaaja ja kapteeni Ville Aaltonen palasi kasvattajaseuraansa Narukerään vietettyään lähes 20 vuotta Ruotsin puolella. Miltä paluu kotimaiseen Bandyliigan on maistunut?

- No onhan se ihan mukavalta tuntunut. Muutama seura on toiminnasta vuosien varrella tipahtanut pois, mutta pelillisesti sarjasta löytyy paljon hyviä kavereita. Ruotsin sarjassa ehkä pelaajien henkilökohtainen taitotaso on hiukan kovempi, Aaltonen toteaa.

Ville Aaltonen saa Narukerässä nauttia toisen jääpallolegendan, 47-vuotiaan Rinat Shamsutovin, seurasta. Pelikaveristaan Aaltosella ei ole kuin positiivista sanottavaa.

- Ikää on jo jonkun verran, mutta kädet ja pääkoppa toimii vielä hyvin. Huomaa myös, että Shamsutov on sataprosenttinen ammattilainen ja tekee kaiken mahdollisimman hyvin. Siinä on hyvä esimerkki Narukerän omille nuorille pelaajille, joiden mielessä siintää ura jääpalloammattilaisena, Aaltonen toteaa.

Porin seudulla koronatilanne on ollut suhteellisen hyvä ja Narukerä on päässyt harjoittelemaan ja pelaamaan normaalisti.

Jututamme JPS:n kokenutta Niko Herrasta. Herranen on edustanut seuraa kunnioitettavat kolmetoista vuotta, mutta mestaruusjuhlat 2018-2019 jäivät kuitenkin harmittavasti kokematta.

- Päätin juuri sillä kaudella pitää välivuoden, joten SM-kulta on tavoite, joka ainakin henkilökohtaisesti ajaa minua eteenpäin.

JPS:llä on Niko Herrasen mielestä koossa vahva ryhmä, joka myös tänä vuonna kykenee taistelemaan Bandyliigan kirkkaimmista mitaleista.

- Meillä on tosi tasainen ja laaja materiaali ja kova kilpailu pelipaikoista ja -ajasta. Meillä kilpaillaan jopa kokoonpanoon pääsystä. Joukkue on vahvistunut LRK:sta tulleilla nuorilla Joonas Hiltusella ja Juho Kaaretkoskella sekä Tuukka Ässämäellä, joka palasi Ruotsista. Ässämäki onkin ollut meidän paras maalintekijä tällä kaudella.

JPS on suurimman osan kaudesta päässyt harjoittelemaan ja pelaamaan normaalisti. Ainoa poikkeus on vajaan kahden viikon karanteeni, joka tuli mahdollisesta korona-altistumisesta OLS-JPS ottelun yhteydessä.