PELAAJAKYSELYN ANTIMIA PART 1

BandyliigaToimitus lähetti kaikille Bandyliigaseuroille tammikuun alussa kyselyn, johon pelaajat saivat vastata useampaan lukijoitamme askarruttaneisiin kysymyksiin. Lue mitä he olivat mieltä tuomarityöskentelystä.


TUOMARITYÖSKENTELY

Nostamme ensimmäiseksi jutuksemme kyselyn antaman tuloksen tuomarityöskentelystä. Itseäni askarruttaa tulos, ja pohdin seuraavassa mistä asia saattaa johtua.


Onko pelaajilla vain tunne linjattomuudesta?, ovatko tuomarit liian tuttuja? Onko oikein tuomita tuomareiden työskentely? Onko tuomarityöskentely tabu?

Tunnen tuomareita, ja he ovat mukavaa, ja mielestäni myös rehellistä porukkaa, onko kuitenkin mahdollista että toiminnassa olisi parannettavaa, onko tuomarit huonoja? vai katsovatko seurataustaiset henkilöt värillisin värein asioita? - Onko jääpallon yksi ongelma, että kaikki tuntevat todella hyvin toisensa? 

Esimerkiksi onko Porvoon Akilleksen valmentaja Jari Hyttinen vahvat mielipiteet Akilles - HIFK ottelun ulosajostaan liioiteltuja, vai totuutta?    

Hyttinen kommentoi vahvasti mielipidettään ottelun jälkeen omassa twitter-osiossaan seuraavasti: "En ole hiljaa seuraavallakaan kerralla, jos erotuomari tekee noin räikeän virheen. Jossain menee raja. En nyt ole yllättynyt M-O Gustafssonin toiminnasta. Täysin väärä paikka käyttää valtaa vihaamaansa ihmistä kohtaan. On uhkaillut asialla usein aiemmin!"

Vahvaa tekstiä, ja tämä vain esimerkkinä mitä on kauden aikana saanut lukea, kuulla kentällä, ja otteluiden live-lähetyksissä. Mielestäni valmentajien ja taustahenkilöiden huutelu tuomareille on lisääntynyt viimeisen 10 vuoden aikana, eli tämä Hyttisen teksti ei ole todellakaan Bandyliigassa ainoa tämän kauden aikana tuomareihin kohdistunut "mielipide"! (vain yksi esimerkki).

Ruokkivatko tällaiset lausunnot alitajuntaa tai jääkö tästä mahdollinen "muistijälki", joka jossakin kohtaa tuomarilla tulee mieleen kun Akilles pelaa? - hekin ovat vain ihmisiä? Eivät erehtyviä! Eivät tunteettomia! 

Edelleen ehkä jopa pieni haikeus valtaa mielen siitä, että tuomarit katsotaan kentällä enemmän häiritseviksi tekijöksi, kuin yhteisen jääpallon edistämisen, tasapuolisuuden, ja muutenkin erittäin tärkeäksi osa-alueeksi koko jääpalloa ajatellen. Mitä asialle voisi tehdä? Miten pelaajat näkevät tämän asian?


Pelaajakyselyssä todella musertava arvio tuomareiden toiminnasta

Pelaajat vastasivat esim. tähän tuomarityöskentelyyn seuraavasti:

  • 0 % Tuomarityöskentely erinomaista
  • 9,8 % Tuomarityöskentely hyvää
  • 45,1 % Tuomarityöskentely Kohtalaista
  • 37,3 % Tuomarityöskentely huonoa
  • 7,8 % Tuomarityöskentely aivan järkyttävää


Mistä nämä luvut kertovat?                                                                           Lähes puolet pelaajista on sitä mieltä että tuomarityöskentely kokonaisuudessaan on huonoa, tai jopa järkyttävää.

Me emme BandyliigaToimituksessa keskenämme pääse yksimielisyyteen, mistä tämä johtuu?  

Kehen valmentajaan ottaisimme yhteyttä? valitettavasti muutama valmentaja ei halua vastata vielä tässä vaiheessa kautta kysymyksiimme, jotta asia ei vaikuttaisi heidän seuransa otteluihin. 

Ymmärrän tämän, mutta kuitenkin mietin edelleen, että eikö meidän kaikkien tulisi käsitellä, kehittää, ja ratkaista myös nämä jääpalloon oleellisesti liittyvät asiat? Missä on yhteistyö?


Jotta saisimme kokonaiskuvaa asiaan, otamme myös yhteyttä entiseen Bandyliigatuomari Tomi Sipilään:


Tomi, mitä mieltä olet tuloksesta?                                                        Mielestäni tulos on yllättävä, ja on näin nopeasti vaikea sanoa miten tällaiseen tulokseen on pelaajien keskuudessa tultu? itse olen tämän kauden toiminut Akilleksen otteluissa toimitsijana, ja mielestäni erotuomarityöskentely on ollut hyvää, aina totta kai voi parantaa, mutta kuitenkin eteenpäin on menty paljon menneistä vuosista.


Miten näet itse asian?                                                                                    Esille pitää tuoda, että tuomarit katsovat seurojen nettiin lataamat ottelut, katsovat niitä jotta näkisivät pelinsä vielä toisesta näkökulmasta (kamera) ja keskustelevat keskenään ratkaisuista. Muistutan, että esim. Porvoossa kaikki tuomarit pitävät palaverin ennen ottelua, puoliajalla, ja ottelun jälkeen - olen itse osallistunut myös pyydettäessä kyseisiin palavereihin, jotka mielestäni ovat erittäin tärkeitä tuomareiden kehitystä silmällä pitäen.

Tiedän että erotuomarit kestävät kritiikkiä, mutta liika on liikaa ja tunne monesti, että pelaajat, ja varsinkin taustahenkilöt keskittyvät enemmän tuomareiden toimintaan, kun oman joukkueensa tekemisiin.

Yritimme taannoin kehittää tuomaritoimintaa yhdessä seurojen edustajien kanssa, mutta tuntui - että tilaisuudet menivät enemmän haukkumisiksi, kuin tuomarityöskentelyn kehittämiseksi.                                                          

Tuomarit ovat jopa tälle kaudelle sopineet linjaksi "pelaavamman" jääpallon, ja pyrkineet antamaan pelille "tilaa". Valitettavasti tämä ei ole toiminut, koska suurimpana haasteena on ollut "penkin" mussutus heti ensimmäisestä peliminuutista alkaen... 


Kunnioituksen puute?

Pahin asia mikä on noussut viime aikoina esille on pelaajien kunnioittamisen puute toisiansa tai muita kentän lähettyvillä olijoita kohtaan. Johtuuko tämä siitä, että piirit ovat pienet, vai siitä että nykyään kaupungillakin "potkitaan" maassa olevaa? Aikoinaan tätä ei olisi hyväksytty - jopa "omilta" olisi tullut asian suhteen täysi tyrmäys! 

Tuomareista tuntuu välillä myös ettei liitto, seurat, pelaajat ole tarpeeksi mukana kehittämässä heidän toimintaa. Kuitenkin tarkoitus on olla osa lajia, mutta parhaiten niin ettei välttämättä tuomaria edes huomaa ottelun kiitäessä läpi 90 minuuttia.

Tuomarit ovat jo ottaneet askeleita omaan kehittymiseen, he myös toivoisivat tuomaritarkkailua, ja siihen voimavaroja jääpalloliitosta ja seuroilta.


Mitä korjausliikettä voitaisiin tehdä?                                                    Mielestäni nyt tulevana kesänä tulisi istua yhteiseen pöytään (jääpalloliitto, Bandyliigaseurat, ja tuomarit) jotta voimme yhdessä kehittää lajia. Syyttely ei johda mihinkään, unohdetaan menneet ja rakennetaan yhdessä uutta tulevaisuutta...


BANDYLIIGATOIMITUKSEN TUOMIO!

Asiaan ei ole absoluuttista totuutta, mutta asia on tärkeä. Meillä jokaisella on varmasti näkemys tuomareista. Kuitenkin kyselyn ja haastattelun jälkeen ainakin minä pohdin asiaa laajemmin, kuin yhden tuomarin, yhden ottelun tai yhden epäonnistumisen kautta. 

Ajatellaan tässä vaikka, että kun hyökkääjä epäonnistuu 4 kertaa ottelun aikana - muistetaanko se? ei välttämättä! Jos maalivahti epäonnistuu, muistetaanko se? kyllä varmasti - varsinkin jos joukkue häviää!              Tuomari tekee virheen - muistetaanko se? Takuulla! Mitä eroa näillä on? ei mitään - kukaan ei ole virheetön, mutta kaikki yrittävät parhaansa ja se tulisi riittää!!!

Muistaa täytyy myös se, että jääpallo on kehittynyt maailman nopeimmaksi joukkuelajiksi viimeisen 20-vuoden aikana. Pelaajat ovat jo raketin lailla luistelevia "koneita" joiden perässä 3 tuomarilla on työ pysyä perässä. Tilanteet tulevat nopeasti, ja sinulla on aikaa reagoida sekunnin murto-osia. Videoilta saamme katso eri kulmasta, hidastettuna, ja uusinnoin vaikka kuinka monta kertaa. Tosin välillä ei niistäkään pysty sanomaan mikä oli oikein tai vääri! 

Itse olin valmis tuomitsemaan JPS:n pelaajan - HIFK:n Laitisen leikkaukseen johtamasta tilanteesta pitkään pelikieltoon, mutta kun katsoo videota - tilanne ei olekaan yhtään niin paha, miltä se ensin näytti.                                        

Ehkä tuomari olisi voinut viheltää tilanteessa paitsion aikaisemmin, mutta olisiko HIFK:n penkki huutanut - miksi et katsonut hyötyä? 

Olisiko JPS:n pelaaja voinut olla kääntämättä "pyllyään" ennen taklausta? 

Erittäin vaikea sanoa, vaikka kelaan tilannetta 50 kertaa, hidastan mietin ja yritän hahmottaa mitä näen. Tilanteesta ei tullut kuin vapari - se näyttää nyt myös minusta oikealta tuomiolta. 

Voinko siis nähdä tilanteen ensin vääränä, vaikka tilanne kuitenkin vihellettiin oikein? Voiko näin käydä kun kannatan ottelussa vain toista väriä (vihreää, sinistä, keltaista tai jotakin muuta väriä)?

En siis ainakaan itse lähde niin herkästi enää kertomaan oliko tuomio oikein tai väärin - tuomioiden kanssa eletään, ja enemmän keskittyisin tuohon kunnioittamiseen - vaikka kentällä ollaan vastakkain - ei se tarkoita sitä että on pakko lisätä "koiruuksien määrää".                                                               

Onko meidän vaikeaa todeta ottelun jälkeen, että parempi voitti?

Yhdessä meidän kaikkien pitäisi käydä suuntaviivat lävitse, antaa ja ottaa vastaan rakentavaa palautetta, kehittää järjestelmää, esim. ottelua ennen ja jälkeen tuomareiden ja valmentajien palaveri, erotuomaritarkkailu vahvasti eteenpäin yms yms... 

Toivon että lukijat, pelaajat, valmentajat ja tuomarit lukevat ajatuksella tämän kaiken - keskitytään yhdessä kehittämään rakasta lajia - jääpalloa!

Pasi Virtanen / BandyliigaToimitus


HUOM! Lisää pelaajakyselyn tuloksia välierien välipäivinä....