SUOMEN CUP MIETTEITÄ

Kuva: Ville Koskiniemi
Kuva: Ville Koskiniemi

Mietimme hiukan vielä viikonlopun Suomen cuppia yhdessä seurojen kanssa...


Mitä viikonlopusta jäi mieleen?


Veiterä oli vahva

Pelinopeus, ja pallotempo näyttäisivät olevan Veiterän vahvuuksia. Tuomas ja Esko Liukkonen sopivat hyvin Veiterän rosteriin. Veiterä ei ehkä kuitenkaan aivan päässyt sille tasolle mitä "HauskaTrio" pystyi viime kaudella luomaan joukkueen kanssa. Uhoa ja kovuutta näytti löytyvän, mutta irtoaako pisteitä tunnettuun tapaan jää nähtäväksi. Joukkue taistelee varmasti mitalista...


HIFK:lla meno raikasta.

Pelaajavahvistukset ja hyvin hoidettu kesäharjoittelu näytti tuoneen joukkueeseen uuden vaihteen. Se näkyi kentällä raikkaana menona ja tehokkaana viimeistelynä. Santeri Laitinen ja Josua Eronen olivat joka hyökkäyksissä vaarallisia, ja verkkokin heilui sen mukaan.  Valmennus- ja taustaryhmässä ovat uusineet HIFK:n pelillisen ilmeen - joka oli hienoa katseltavaa. Koko joukkue näytti olevan hyvässä kunnossa, ja Esim. paluun kentille tehnyt Tuomas Jalkanen esiintyi edukseen. Alakerrassa loistavaa peliälyään, nopeaa jalkaa, ja ulottuvuuttaan esitteli Laitisen suvun tämän hetkinen "kruunu" Leevi Laitinen. Jos nuorimies jatkaa Bandyliigassa samoja otteita on HIFK:n kannattajilla varmasti Brakulla mukavaa... 


Botnia positiivinen joukkue

Ennakkoon en odottanut Botnialta ihan näin pirteää esitystä. Valmennus on tehnyt hyvää duunia, ja pelaajistossa riittää nimekkäitä pelaajia ja nähdyn perusteella Botniaa ei pidä aliarvioida yhdessäkään ottelussa.

Botnialla oli oma taktiikka, johtui varmasti myös kapeasta rosterista, mikä saattaa myös kauden aikana olla joukkueen "akilleen kantapää". 

Rosteri ei myöskään salli yhtään loukkaantumista, koska jokainen on joukkueelle kapeassa rosterissa niin tärkeä palanen. Hieman vielä jäi kaivamaan jaksaako joukkue omaa pelitapaansa 90 minuuttia, koska ainakin Jyväskylässä tuntui bensa loppuvan jo ennen tunnin täyttymistä, tämä jää nähtäväksi...


JPS jopa yllättävän "vaiheessa"

Joukkueen esitys oli koko viikonloppua katsoen sekava. Oli hyvää, mutta myös paljon epäselvää? Rosteri eli, ja poissaoloja oli..

Oliko avainpelaajien poissaolo yksi selitys?, Toki joukkueessa oli hyvää. esim. Tuukka Ässämäen nopeus, ja pallon käsittelytaito. JPS on pitkään tehnyt hyvää duunia, mutta nyt esitys oli jotenkin todella "valju".  Riittääkö yläkerrassa tapahtuvat hyvät asiat pitämään joukkueen pinnalla? Vai onko JPS:llä joukkueen alakerrassa (maalivahdit mukaan lukien) liian suuria pulmia tulevalle kaudelle?


WP 35:lla on vaikeaa

Huolestuttavaa oli ettei joukkue onnistunut tekemään turnauksessa maalin maalia. Näin isoissa vaikeuksissa olevalle joukkueelle ei voi luvata menestystä Bandyliigassa. Toivon että olen väärässä, ja Varkautelaiset näyttävät ettei Jyväskylä ollut vielä heiltä kuin ensimmäinen harjoitusnäytös. 

Joukkue on todella nuori, ja useat vahvistukset Mikkelistä varmasti näin alussa hankaloittavat yhteisen sävelen löytymistä. Kuitenkin haluan uskoa, että kun joukkue löytää yhteisen sävelen on WP 35:lle mahdollisuus jopa pärjätä Bandyliigassa - koska nämä nuoret ovat kuitenkin hyviä pelaajia.

kysymys kuuluu - Kuinka kauan joukkueella menee löytää oma pelitapa? Jos se loksahtaa nopeasti kohdilleen, varmasti silloin he nappaavat myös otteluista pisteitä. Jos taas säveltä ei löydy, saattaa kausi olla heille mollivoittoinen.. Toivotaan parasta, ja tsemppiä Varkauteen! 


Alla joukkueiden omia kommentteja viikonlopusta:

JPS kärsi sunnuntaina kaksi tappiota, ja oli kotisivuillaan aika hiljaa. 

Lauantain otteluiden jälkeen JPS vaihteli hieman kokoonpanoaan. JPS ei tuntunut heräävän millään aamun Botnia-otteluun. Botnia meni johtoon jo matsin alussa. Isäntäjoukkue pääsi pikkuhiljaa mukaan peliin, ja avausjakson loppuhetkillä Niko Herranen tasoitti kulmalyönnistä taukolukemiksi 1-1.

Toisen jakson alussa Botnia meni jälleen johtoon onnistuessaan vuorostaan kulmalyönnistä. Tuukka Ässämäki tasoitti, mutta loppupelin aikana Botnia hyödynsi JPS:n unisuuden, ja voitti ottelun maalein 2-4.


HIFK-JPS

Avausjakso oli maalirikas, ja puoliajalla taululla oli lukemat 4-3.  Toinen jakso oli kuitenkin HIFK:lta vahva, ja helsinkiläiset päättivät turnauksen voittoon maalein 7-3.

Pre-season on nyt JPS: osalta pulkassa, ja katseet käännetään tulevaan treeniviikkoon ja ensi viikonlopun Bandyliigan avauspeleihin. 

JPS avaa sarjapelit kahdella kotiottelulla, kun perjantaina 20.11. klo 19 vastassa on Narukerä ja lauantaina 21.11. klo Botnia.


Cup-viikonlopun molemmat päivät alkoivat voitoilla. Lauantaina kaatui Varkaus Pekka Niskan viime hetkien maalilla 1-0 ja sunnuntaina Botnia otti komean 4-2 voiton JPS:stä. Myöhemmissä otteluissa sekä HIFK ja Veiterä osoittautuivat paremmiksi, HIFK lukemin 3-7 ja Veiterä lukemin 2-8.

Tehtiin se mitä pystyttiin ja isossa kuvassa positiivisin asia oli se, että neljässä tunnin mittaisessa ottelussa saatiin tekemistä parempaan suuntaan ja niitä peliajatuksia joita tähän asti ollaan yritetty toteuttaa kaukalossa, saatiin käytännössä isolla jäällä eteenpäin. Tekemistä toki vielä on.  päävalmentaja Tomi Gröhn analysoi viikonloppua.

Harmi että meillä oli muutamia sairastumisia ja muita poissaoloja. Olisi ollut tärkeää päästä näkemään kaikkia jätkiä, jotta olisi voinut tehdä vähän enemmän kokeiluja peluutuksessa. Meille on ollut vähän huono tilanne, kun ei olla päästy pelaamaan harjoitusotteluita ja näkemään pelaajia. Me ollaan kuitenkin uusi valmennustiimi tälle joukkueelle.


Ennakkoon tiukimmaksi ennustettu ottelu pelattiin lohkon ensimmäisenä: siinä isäntäjoukkue JPS ja Veiterä tasasivat pelin pisteet numeroin 4-4. 

Lauantain toisessa pelissä Veiterä kohtasi edelleen nuorennusleikkausta tekevän Hifkin. Tähtirinnnat pelasivat tehokkaan näköisesti, mutta tehottomasti. 

Botnia sai Jipsi-voitosta virtaa ja he tulivat Veiterän sunnuntain toiseen peliinsä samalla ennakkoluulottomalla asenteella kuin JPS-kaadossa. Oulunkyläläiset saivatkin peliin hyvän alun, mutta lopputulos 2-8 oli riittävä osoitus Veiterän paremmuudesta.

Viitaniemen lohkon viimeisessä pelissä Veiterä kohtasi WP 35:n, voittaen ottelun peräti 13-0


Nieminen: tyytyväinen voi olla, tehtiin mitä päätettiin


Veiterän päävalmentaja Tero Nieminen oli luottavaisin mielin lohkovaiheen jälkeen: Kentällä tehtiin niitä asioita, joista sovittiin. Joukkue oli yhtenäinen, tiivis ja Veiterässä on todella iloinen, mukava tunnelma. Erikseen haluan sanoa sen, että koko joukkueen pelaaminen toimi hyvin. Meidän hyökkäyspelissä olivat mukana kaikki pelaajat ja pallotempo pysyi hyvänä koko turnauksen ajan. Tämä on huomionarvoista siksi, että olemme pääseet vasta kerran isolle jäälle Kisapuistossa.

Veiterä keskittyy nyt kauden avaukseen, joka on edessä perjantaina 20.11. Kisapuistossa kun paikalle saapuu tuttu vierasjoukkue Kampparit. 


Neljästä ottelusta tuli kolme voittoa ja yksi tappio


Lauantaina vastassa oli Veiterä sekä iltapelissä paikallisvastustaja Botnia. Veiterä vei avausottelun lukemin 0-3 ja iltapelissä Botnia kaatui numeroin 3-7.

- Ensimmäisen pelin ensimmäinen puoliaika oli askelmerkkien, ajoitusten ja osittain uusien peliroolien hapuilevaa kokeilemista. Hämmästyttävän nopeasti joukkue paransi peliänsä. Saimme jo Veiterä-pelin toisella puoliajalla monta asiaa kuntoon, kertoo päävalmentaja Juha Laitinen

Sunnuntaina vastassa oli isäntäjoukkue JPS ja WP35. Päivä oli voitokas kun molemmat matsit päättyi voittoihin. Ensin kaatui WP35 lukemin 0-6 ja sitten JPS 7-3.

- Kolmanteen ja neljänteen peliin halusimme vielä huomattavan parannuksen fyysiseen puolustuspeliimme sekä tasaisemman kuormitustason koko joukkueelle, jotta peli pysyisi aktiivisen liikkuvana ja hyvien ratkaisujen määrä kentällä olisi suuri. Tämä toteutui vaihtorytmin paremmalla rytmittämisellä. JPS-peli oli peleistä eniten sitä miltä haluaisimme pelimme näyttävän ja tuntuvan. Kenttätasapaino oli viikonlopun parasta ja viimeistely tehokasta, kertoo Laitinen.

- Pääsimme viikonlopun aikana tilanteeseen, jossa hyvät asiat alkoivat leviämään joukkueen keskuudessa. Jokainen joukkueen pelaaja ansaitsee kehun joukkueen pelitapaan sitoutumisessa. Santeri Laitisen esimerkki karvauksessamme, nosti kärkipelaajiemme puolustuspelitasovaatimuksen korkealle. Lisäki hän alkoi paukuttamaan maaleja, ja niitä sitten tulikin kunnolla. Hän pelasi loistavasti molempiin pelisuuntiin. Leevi Laitinen petrasi peliänsä koko ajan. Häntä on äärimmäisen vaikea ohittaa missään tilanteessa, johtuen hänen loistavasta luistelutaidostaan, jossa etu-ja takaperinluistelu on yhtä ja samaa sulavaa liikettä, kertoo Laitinen

- Kauttaaltaan joukkueesta voisi mainita vain ja ainoastaan onnistujia. Siitä kiitos koko pelaajistolle. Olemme hyvällä tiellä, lopettaa Laitinen.


Kuva: Ville Koskiniemi
Kuva: Ville Koskiniemi